Sinds een kleine 10 jaar is de hele discussie rond het wereldvoedsel vraagstuk steeds prominenter op de politieke agenda komen te staan. Voor de oplossing is de aandacht in de wereld vooral gericht op de reguliere vaak industrieel aandoende landbouw. Dat kleinschalige boeren en familiebedrijven die vor de lokale markt produceren een belangrijke bijdrage leveren, speelt geen enkele rol in de discussie. Nu ook in de Westerse wereld mensen zich steeds bewuster worden van de kwaliteit van de voeding die ze eten, ontmoeten deze twee werelden elkaar. Lokale productie als wezenlijke bijdrage voor de oplossing van de grootschalige landbouw problemen. Bijkomend voordeel is dat de lokale productie bovendien ongewenste neveneffecten zoals het verdwijnen van oerbossen of regenwouden en het geïnstitutionaliseerde dierenleed in de agrarische productie niet tehandhaven zijn. Want zeg nou eerlijk: Wie zou een kistkalf eten als hij op de hoek van de straat 6 maanden staat te loeien? De afgelopen jaren experimenteert Wou2 met zelfvoorzienendheid op het gebied van de voedselproductie en energie en ondersteunt zij bedrijven en organisaties die (de ontwikkeling van) een biologische zelfvoorzienendheid hoog in het vaandel hebben.
Biologische landbouw in de ontwikkelingssamenwerking
Beulen op het land met nauwelijks omzet is geen aanlokkelijk perspectief voor jongeren in Afrika, Azië of Latijns Amerika. Door de kleinschalige familie bedrijven te voorzien van kennis kunnen zij een positieve en duurzame stap maken richting een goed lopende boerderij. Het AgriCultures Network (www.agriculturesnetwork.org) is een wereldwijde organisatie met partners op vrijwel alle continenten die gericht is op een 'sustainable development track' in de kleinschalige tropische landbouw. Geen megastallen in Ethiopië dus, maar door het verspreiden van kennis over biologische productie technieken en de biologische markt draagt het netwerk in werd in 2010 geconfronteerd met een Nederlandse overheid die alle subsidie stop zette. Twee jaar heeft Wou2 het netwerk versterkt om de vraagstukken die bij deze internationale netwerkorganisatie leefde op te lossen. Het ging daarbij om een herpositionering van de organisatie in het internationale veld, de financiële professionalisering en het vergroten van de effectiviteit en de efficiëntie van de organisatie.
Ecotuin Onkruid in Everdingen
Samen met aanpakkers en gelijkgestemden initieert Wou2 de herontwikkeling van de Ecotuin Onkruid in Everdingen. Deze moes en leertuin is als onderdeel van uitgeverij Onkruid opgestart. Wegens het vertrek van Onkruid worden nu de mogelijkheden verkend om een buurt moes- en leertuin aan te leggen. Zo gaat ambachtelijke teelt en leren hand in hand.