Biologische landbouw & zelfvoorzienendheid - Wou Kwadraat Fair management

Mensen maken leven waardevol

Sinds een kleine 10 jaar is de hele discussie rond het wereldvoedsel vraagstuk steeds prominenter op de politieke agenda komen te staan. Voor de oplossing is de aandacht in de  wereld vooral gericht op de reguliere vaak industrieel aandoende landbouw. Dat kleinschalige boeren en familiebedrijven die vor de lokale markt produceren een belangrijke bijdrage leveren, speelt geen enkele rol in de discussie. Nu ook in de Westerse wereld mensen zich steeds bewuster worden van de kwaliteit van de voeding die ze eten, ontmoeten deze twee werelden elkaar. Lokale productie als wezenlijke bijdrage voor de oplossing van de grootschalige landbouw problemen. Bijkomend voordeel is dat de lokale productie bovendien ongewenste neveneffecten zoals het verdwijnen van oerbossen of regenwouden en het geïnstitutionaliseerde dierenleed in de agrarische productie niet tehandhaven zijn. Want zeg nou eerlijk: Wie zou een kistkalf eten als hij op de hoek van de straat 6 maanden staat te loeien? De afgelopen jaren experimenteert Wou2 met zelfvoorzienendheid op het gebied van de  voedselproductie en energie en ondersteunt zij bedrijven en organisaties die (de ontwikkeling van) een biologische zelfvoorzienendheid hoog in het vaandel hebben.

Biologische landbouw in de ontwikkelingssamenwerking

Beulen op het land met nauwelijks omzet is geen aanlokkelijk perspectief voor jongeren in Afrika, Azië of Latijns Amerika. Door de kleinschalige familie bedrijven te voorzien van kennis kunnen zij een positieve en duurzame stap maken richting een goed lopende boerderij. Het AgriCultures Network (www.agriculturesnetwork.org) is een wereldwijde organisatie met partners op vrijwel alle continenten die gericht is op een 'sustainable development track' in de kleinschalige tropische landbouw. Geen megastallen in Ethiopië dus, maar door het verspreiden van kennis over biologische productie technieken en de biologische markt draagt het netwerk in werd in 2010 geconfronteerd met een Nederlandse overheid die alle subsidie stop zette. Twee jaar heeft Wou2 het netwerk versterkt om de vraagstukken die bij deze internationale netwerkorganisatie leefde op te lossen. Het ging daarbij om een herpositionering van de organisatie in het internationale veld, de financiële professionalisering en het vergroten van de effectiviteit en de efficiëntie van de organisatie.

Ecotuin Onkruid in Everdingen

Samen met aanpakkers en gelijkgestemden initieert  Wou2 de herontwikkeling van de Ecotuin Onkruid in Everdingen. Deze moes en leertuin is als onderdeel van uitgeverij Onkruid opgestart. Wegens het vertrek van Onkruid worden nu de mogelijkheden verkend om een buurt moes- en leertuin aan te leggen. Zo gaat ambachtelijke teelt en leren  hand in hand.

 

Social Media

Uitgelicht

Gimme Shelter

In de zomer van 2015 maken 3 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een ware metamorfose door. Van Militair Erfgoed naar Hedendaagse Kunstmanifestatie. Gimme Shelter is een Kunstproject geïnspireerd op de ontwikkeling van de JSF. Met zijn oorsprong in de jaren bouwt de vliegtuig- en wapenindustrie aan dit state-of-the-art Air-to-Air en Air-to-Surface Combat Systeem. Terwijl in de werkelijkheid de drones de onbemande oorlogsvoering naar een hoger plan brengen, zal de JSF de komende jaren vol geladen met militair geschut en manschappen het luchtruim kiezen. Elisabeth ter Borg van Wouis mede initiator  van dit project.

 

 

Voor meer info over dit project kijk je Hedendaagse Kunst Projecten en Manifestaties